PROJELER
Kuşdili Kent Meydanı
Kadıköy’ün sahilde küçük bir tören alanı dışında önemli etkinliklerin, buluşmaların, festivallerin, bayramların gerçekleştirileceği kentsel ölçekte kamusal açık alana ihtiyacı bulunmaktadır. Kuşdili bölgesi bunun için çok uygun bir konumda ve büyüklüktedir.
Kadıköy’deki şenlikler ve festivaller;
- Kadıköy Açıkhava Festivali,
- Çevre Festivali,
- Sinema Geceleri Şenliği,
- Folklor Şenliği,
- Gıda Şenliği,
- Hıdırellez Şenliği,
- Çocuk Şenliği,
- Tiyatro Şenliği
Kuşdili Çayırı içinde dere güzergâh değişimi yapılan alan antik Khalkedon kentinin limanlarından birinin sınırları içinde yer almaktadır. Bu nedenle bu alanla ilgili olarak İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 17.11.2011 gün ve 2011/128 sayı ile “… Antik Khalkedon’un sınırlarının belirlenerek 3. derece arkeolojik sit ilan edilmesi konusu ile birlikte tüm bu alanı içerecek şekilde bütüncül olarak doğal sit statüsü de dikkate alınarak değerlendirilmesine…” şeklinde bir kararı bulunmaktadır.
Tarihi Kuşdili Çayırı olarak bilinen söz konusu alan, İstanbul’un geçmiş kültürel yaşantısında önemli bir yer tutmasının yanı sıra halen belleklerde yaşayan doğal zenginlikleri nedeniyle İstanbul 5 numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 13.04.2007 tarih ve 522 sayılı kararı ile 3. derece doğal sit alanı olarak değerlendirilmiştir.
Haydarpaşa Çayırı, Kuşdili Çayırı, Uzunçayır, Moda Çayırı, Yoğurtçu Çayırı Kadıköy’deki mesire yaşamının merkezleriydi. Kurbağalıdere’nin beslediği bu alanlar sadece ekolojik açıdan değil toplumsal açıdan da önemlidir. Kentin kamusal kullanımının en kapsayıcı ve paylaşımcı türlerinden biri mesireler Kadıköy’ün semt belleğinde özel bir yer tutmaktadır.