Kadıköy
Kadıköy Sensin, Kadıköy Senin...
İstanbul şehri sahip olduğu coğrafi konumu nedeniyle tarihte geniş coğrafyalara hükmeden imparatorluklara başkentlik yapmıştır. Şehrin günümüze gelen tarihsel kimliği imparatorlukların bıraktığı büyük anıt yapılarla anılmaktadır.
Tarihsel Bellek Üzerinden Khalkedon Antik Kenti (Körler Ülkesi)
Kentin ne zaman kurulduğu sorusu, söylenceler ve özellikle ‘Körler Ülkesi’ öyküsü ile karşılanmıştır. İstanbullular kentlerinin MÖ 7. yüzyılda kurulduğuna inanmışlardır. Khalkedon kenti, çevresindeki ilk yerleşim örnekleri kıyıdan birkaç kilometre içeride bulunan ve günümüzde yoğun yerleşimin getirdiği tahribat nedeniyle eski durumundan bir iz bırakmamış olan Fikirtepe bölgesidir. İstanbul’un ve Kadıköy’ün geçmişi 2700 yıl gibi düşünülse de son yüzyılda ortaya çıkan arkeolojik kazılar Kadıköy’ün tarihini 8400 yıl geriye götürmektedir.
Bellek hatırlama ile yapılır ve mekana referanslıdır. Tarihsel bellek üzerinden Kadıköy okuması yapıldığında;
- İstanbul’un ilk yerleşimlerinden Fikirtepe Höyüğü’nü,
- Körler ülkesi olarak anılan Khalkedon Kenti ve dört limanı Himeros, Khalkedon,
- Eutrope, Hiera’yı,
- Kadıköy Tarihi Çarşısı’nı,
- Kalamış Sahili’ni,
- Geçmiş ve gelecek arasında köprü niteliğindeki Bağdat Caddesi’ni,
- Cumhuriyet mimarı Kemal Ahmet Aru’nun Koşuyolu’nu,
- Tarihi Haydarpaşa Tren Garı’nı,
- Kadıköy’ün çayırlarını (Moda Çayırı, Papazın Çayırı, Uzunçayır, Haydarpaşa Çayırı, Kuşdili Çayırı) hatırlamak gerekir.
Kültür ve Sanat Kenti Kadıköy
Kadıköy kültür ve sanatın çekim merkezidir. Yıl boyu cadde ve sokaklara taşan sanat etkinlikleri yapılır.
- Tarihi Kadıköy Çarşısı’ndan, dünyanın en önemli caddelerinden biri olan Bağdat Caddesi’ne uluslararası bir değerdir.
- Caddebostan Kültür Merkezi, Kozyatağı Kültür Merkezi, Barış Manço Kültür Merkezi, Halis Kurtça Çocuk Kültür Merkezi ile kültür odağıdır.
- Süreyya Operasi, Haldun Taner Sahnesi, 100’ün üzerinde özel tiyatrosu ve 200’ün üzerinde özel sanat atölyesiyle önemli bir sanat merkezidir.
- Açık Hava Sinema Geceleri, Folklor Şenliği, Gıda Şenliği, Hıdırellez Şenliği, Su Sporları Şenliği, Çocuk Şenliği, Açık Hava Festivali, Tiyatro Şenliği, Üretim Şenliği, Çevre Festivali gibi etkinlikleriyle sosyal hayata destek olmaktadır.
- Üye şehirlere ait bilgilerin, fikirlerin ve deneyimlerin paylaşıldığı, ortak problemlerin analiz edildiği, yaratıcı çözümlerin üretildiği Eurocities ve Cities for Mobility birliklerine üyelik sürecinin başlatılması gerekmektedir.
- Ulusal ve uluslararası ölçekte, coğrafi olarak birbirine uzak yerleşim yerlerinin kültürel ve ticari alışverişi amacıyla oluşturduğu birliktelik olan “Kardeş Şehirler” projelerine önem verilmektedir.
Kadıköy Belediyesi’nin Kardeş Belediyeleri:
- Almanya – Berlin – Kreuzberg Belediyesi
- İsrail – Tel Aviv – Petah Tikva Belediyesi
- İstanbul – Adalar Belediyesi
- Bilecik – Gölpazarı Belediyesi
- Bingöl – Kiğı Belediyesi
- Bingöl – Yayladere Belediyesi
- Bolu – Mengen Belediyesi
- Bolu – Mengen – Gökçesu Belediyesi
- Kars – Susuz Belediyesi
- Tunceli – Mazgirt Belediyesi
Spor Kenti Kadıköy
Kadıköy sporun merkezidir ve her yaş grubundaki Kadıköylüler için spor bir yaşam biçimidir. Kadıköy; çeşitli spor branşlarında faaliyet gösteren 100’ün üzerinde spor kulübü ve alanlarıyla (Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı, Caferağa Spor Salonu, Acıbadem Yüzme Havuzu, İstanbul Yelken Kulübü, Marmara Yelken Kulübü, Kalamış Yelken Kulübü, Türk Balıkadamlar Kulübü, Fenerbahçe Spor Kulübü, Galatasaray Spor Kulübü vb.) sporun ve sporcunun destekçisidir.
Yeni dönemde belediye desteğini arttırarakdevam ettirmek için;
- Spor okullarında çeşitli branşlarda ücretsiz aktiviteler düzenlenecektir.
- Kadıköy Belediyesi olarak, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ben sporcunun zeki, çevik aynı zamanda ahlaklısını severim” sözünü ilke edinerek amatör branşlardaki sporcularımıza gereken kaynaklar sağlanacaktır.
- Oluşturacağımız kamusal alanlarda satranç ve briç aktiviteleri düzenlenecektir.
- Sporcularımızın, branşlarındaki başarılı kişilerle bir araya gelmeleri sağlanacaktır.
- Başarılı sporcularımız için burs olanakları yaratılacaktır.
- Sporcularımızın tüm mevsim şartlarında çalışmaları için gerekli alanlar oluşturulacaktır.
Toplumsal Eşitlik ve Farkındalık Kapsamında Kadıköy
Engelli Yaklaşımı
Eşit Yurttaş Hakkı İhlali: Yasalar önünde tüm yurttaşlar eşit olmasına rağmen engellilerimiz birçok haktan mahrum bırakılmaktadır. Mimari eksiklikler ve kurumların yetersizliğinden dolayı eğitim, istihdam ve sosyal hayata katılım gibi haklarını kullanamamaktadırlar. Erişebilirlik: Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme Madde 9
Taraf Devletler engellilerin bağımsız yaşayabilmelerini ve yaşamın tüm alanlarına etkin katılımını sağlamak ve engellilerin diğer bireylerle eşit koşullarda fiziki çevreye, ulaşıma, bilgi ve iletişim teknolojileri ve sistemleri dahil olacak şekilde bilgi ve iletişim olanaklarına, hem kırsal hem de kentsel alanlarda halka açık diğer tesislere ve hizmetlere erişimini sağlamak için uygun tedbirleri alacaklardır. Erişim önündeki engellerin tespitini ve ortadan kaldırılmasını da içeren bu tedbirler diğerlerinin yanında, aşağıda belirtilenlere de uygulanır:
a.Binalar, yollar, ulaşım araçları ve okullar, evler, sağlık tesisleri ve işyerleri dahil diğer kapalı ve açık tesisler;
b.Elektronik hizmetler ve acil hizmetler de dahil olmak üzere bilgi ve iletişim araçları ile diğer hizmetler.
Birleşmiş milletler sözleşmesinde belirtilen mimari ve teknik standartlar hayata geçirilmelidir.
Kadıköy Belediyesi bünyesinde yapılması gerekenler:
- Engelli vatandaşlarımızın Engelli Merkezi’ne gelmeden hizmet alabilmesi sağlanmalıdır. Konusunda deneyimli hukuk danışmanları, sosyologlar ve psikologlar tarafından telefon yoluyla danışmanlık hizmeti verilmelidir.
- Engelli araçları yenilenmeli ve sayıları arttırılmalıdır.
- Engelli araçları saat 5’ten sonra kullanılamadığı için vardiya sistemi getirilmelidir. Akülü araç kullanan kişilerin hastanelere ulaşımı için ring araç uygulaması hayata geçirilmelidir.
- Sosyal hayatta engellileri kaynaştırmak için yaz kampları yapılmalıdır.
- Engelliler için mesleki kurslar verilmelidir.
- Görme engelli kütüphanesi yeniden tasarlanmalıdır.
Çocuk Yaklaşımı
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı, onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel ele alınmalıdır” sözünü ilke edinen bizlerin geleceğimiz olan çocuklarımızı özel olarak ele almamız gerekir. Her mahalleye açılacak kreşlerimiz ile çocuklarımızın pedagojik eğitim alarak yetişmelerini sağlamak en önemli görevimizdir. Çocuk haklarının bilincinde, bilimsel eğitim alan, sosyal çocuklar yetiştirmek geleceğimize yapılacak en büyük yatırımdır.
Genç Yaklaşımı
“Gençliği yetiştiriniz. Onlara ilim ve irfanın müspet fikirlerini veriniz. Geleceğin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız.” – Mustafa Kemal Atatürk
Gençlik Kadıköy nüfusunun büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Eğitimlerine devam eden gençlerimizin yurt sorunlarını çözmek, onları özgürlükçü ve çağdaş bir birey haline getirmek hepimizin görevidir. Kadıköy’ün kimliğinin korunması, kültürünün gelecek nesillere aktarılması için gençlerimiz kilit öneme sahiptir.
Yaşlı Yaklaşımı
“Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır” – Mustafa Kemal Atatürk. Kadıköylüler daima yaşlılara gereken özeni göstermiş, atasının çizdiği yoldan ilerlemiştir. Hizmete sunacağımız, evrensel standartlara uygun yaşlı bakımevi ile birlikte yaşlılarımızın hayatını kolaylaştırarak onları sosyal hayatın içinde tutmalıyız. Yaşlılarımızı gençler ile buluşturarak nesiller arası iletişimin kurulmasını sağlamalıyız.
Eşitlik İlkesi
“Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetmeksizin kanun önünde eşittir.” Anayasamızın 10. maddesinde yer alan eşitlik ilkesi çok açıktır. Sadece kanun önünde değil hayatın her alanında eşit yurttaşlık kavramını savun- mak ve hayata geçirmek görevimizdir. Cinsel kimliği yüzünden ayrımcılığa uğrayan yurttaşların sorunlarını çözmek, bu konuda toplumu bilinçlendirmek üzere çalışmalar yapmak gerekmektedir.